17 - 23 maart - In BredaMonday 18-3


9.00


Activities at school, lessons at school:


introduction,


recycling questions


(tour at school).
Lunch: 12.10 - 12.40
12.40:


Excursion to bird care center Zundert


Have a walk in nature reserve Pannenhoef
Verslag:
Tijdens de rit van Rijsbergen naar Breda, maakten de Franse docenten de volgende foto:
Wat een bikkels, gewoon op de fiets met de Franse gasten !!!
Deze ochtend verzamelden we in de aula om te evalueren hoe de eerste avond en nacht in het gastgezin was verlopen.
Er waren weinig problemen, de leerlingen hadden zich allemaal prima vermaakt. Playstation, samen voetballen, dansen met de X-box, helpen met het verzorgen van de schapen, Facebooken met het thuisfront en noem maar op....

Er werd begonnen met het vervolgen van de rondleiding van zondag. De leerlingen en docenten gingen in groepjes de school rond.Techniek van meneer BraatHet aanleggen van een tuintje met vijver bij meneer StaalToch nog even met Engels bezig zijn, ook al valt die les die middag uit!


Uitleg van de apparatuur van Innovatieve Techniek door meneer de Vries


En laten zien wat er zoal gemaakt wordt...


Daarna was het tijd voor kennismakingslesjes. De leerlingen werden samen met hun Franse gast aan tafel gezet en moesten in het Engels vragen aan elkaar stellen over beide scholen, over hun thuis en ook nog een opdracht over recycling. En wat hebben ze hard zitten werken !
Tijdens de grote pauze konden ze allemaal even lekker iets eten, de ouders van onze eigen leerlingen hadden goed voor onze gasten gezorgd!Lekker internationaal gemixt aan tafel...Of gewoon even in je eigen taal kunnen kletsen.En leerlingen uit allerlei landen zijn in feite erg voorspelbaar! Chips tussen de middag!Nadat we de tafels weer netjes achter hadden gelaten, was het verzamelen op het schoolplein voor vertrek naar het middagprogramma.
Maar eerst even een groepsfoto!
Ivan, de Franse buschauffeur reed de grote bus voor en meneer Janssen nam de rest van de leerlingen mee in de bus van school. En die bus heeft wel een hele aparte nummerplaat !!! (haha)Op naar het Vogelrevalidatie Centrum in Zundert!

Bij aankomst zaten we met zijn allen in een grote ruimte voor de presentatie, in het Engels. 
Alles werd uitgelegd, het onstaat van het centrum, de verschillende medewerkers, waaronder bijna 100 (!) vrijwilligers.
Ook kregen we uitleg over de verschillende redenen waarom de vogels, eekhoorntjes enzovoorts aangeleverd worden; aangevallen door katten, tegen een raam gevlogen, verkeersslachtoffer, in beslag genomen...

Daarna mochten we met een begeleider mee om het centrum te bekijken en om alle verschillende vogels te kunnen zien.
  Een oehoe, en dat hoorde je ook!Tijdens het werken aan het project 'Hot Ideas for a Cooler Planet' kwam ook biodiversiteit naar voren. Deze excursie sloot daar helemaal op aan!

In het centrum was ook speciale aandacht voor insecten. Er was een speciale insectenmuur. Daarin waren kastjes geplaatst zodat de insecten daar kunnen voortplanten.


De medewerker van het centrum liet zien dat binnenin het kastje allerlei buisjes zaten met verschillende kamers.


Struiken en planten waren voorzien van speciale bordjes met de naam en ook informatie over het soort insecten dat er op afkomt.


 Een hoop met takken om verschillende insecten en vogeltjes in te kunnen huisvesten.


Een echt insectenhotel. En eigenlijk heel simpel te maken!


En een speciale broedplaats aan een vijver. (Ik kan me niet meer herinneren voor welke vogelsoort het was, maar misschien hebben de leerlingen het onthouden!)
Het is de oeverzwaluw (dankjewel, Tim van Schijndel!)


Ook zat er een ontzettend grote zee-arend, die tegenwoordig weer in Nederland te vinden is. Op dit moment broedt er een koppel in de Oostvaardersplassen en er is ook een koppel in de Biesbosch aan het settelen.
Zijn spanwijdte is maar liefst 2.10 meter, als voorbeeld werd gegeven dat de hoogte van een deur in huis ook 2.10 meter is!


Sommige vogels worden in de Arabische Emiraten als een soort statussymbool gehouden.


De oehoe krijgt dode ééndagskuikens als voer. Vanwege het naderende voorjaar, kwamen ze met het kuiken in hun snavel naar het hek om aan te geven: 'dit is mijn territorium en mijn eten...'


Toen we bij het deel kwamen waar de eerste opvang gebeurt, bleek dat wij één van de vrijwilligers bij ons hadden! Phylène!
Er was al een nestje van 6 jonge verlaten eekhoorntjes binnengebracht en Phylène mocht zo'n eekhoornjong laten zien en vertellen wat de vrijwilligers er dagelijks mee doen:
Het was een erg interessante excursie!
In verband met de tijd hebben we de wandeling van 45 minuten door natuurgebied 'de Pannenhoef' laten schieten en zijn we terug naar school gegaan om nog even lekker iets te drinken en de dag af te sluiten.Rest mij nog één ding voor vanavond:


"Oogjes dicht, snaveltjes toe! Slaap lekker!"


 
 
Collège Raymond Queneau ; verslag maandag:
Tuesday 19-3

9.00                    Activities at school, lessons at school:
                           animal care, cooking, flower arrangement, gym.

Lunch: 12.10 - 12.40

12. 40 – 14.30: To Prinsenbeek, agricultural companies:
to cattle farmer Vermunt

14.30 – 16.00: to watermill


Verslag:


's Ochtends was het tijd voor praktijklessen. Gym, koken, dier en bloemschikken. 
 
Na de middagpauze was het tijd om naar Etten-Leur te vertrekken. Daar bracht de groep een bezoek aan veehouderij Vermunt, de Zwartenbergse molen en werd er gekeken naar de grote Eneco windturbine.
 

Zwartenbergse molen:
Zo te zien is de sfeer erg goed!

 
's Middags zat Aaron in de aula te wachten op Francky, één van de Franse leerlingen. Francky verblijft deze week bij de familie Borsjé. Aaron heeft een stukje geschreven over zijn ervaring met een buitenlandse leerling in het gezin:
 
"Uitwisseling Frankrijk-Nederland.
Wij waren gast gezin voor een Franse leerling. Wij hadden een jongen die Francky heet. Het is een hele aardige jongen. Op zondag toen we hem gingen ophalen, sprak hij amper Engels. Maar na een paar dagen ging het al een stuk beter.
De eerste dag heb ik amper geslapen omdat Francky heel erg snurkte. Maar dat geeft niet.
We gingen de eerste dag gewoon op de fiets naar school. Hij moest weer even wennen omdat hij niet veel fietste en hij ging ook met de auto naar school.
We aten de eerste dag erwtensoep maar hij zei dat het net vergif was dus hij heeft gewoon brood gegeten.
Aaron Borsjé."Collège Raymond Queneau ; verslag dinsdag: 


Wednesday 20-3

9.00                 Activities at school,             lessons at school:
                        animal care, cooking, flower arrangement, gym.

Lunch: 12.10 - 12.40

12.40 – 13.30: Polish cemetery

13.30 – 16.00: Excursion visit War Museum
Gen. Maczek 
 

Verslag:

Deze ochtend waren er weer verschillende praktijklessen. Gym, koken, bloemschikken en dier.

Meneer Wessels ging weer met twee groepen in de keuken aan de gang:


Bloemstukjes maken voor het Pools Militair Ereveld Breda:En leuk om te zien dat Franse en Nederlandse leerlingen erg veel op elkaar lijken, zelfs qua uiterlijk...


En natuurlijk een groepsfoto met het resultaat:

Vandaag bij dier was het extra spannend, want de boa constrictor mocht uit zijn terrarium:

En de jarige; Adèle Le Pendu (links):
Na de middagpauze wandelden we naar het Poolse ereveld aan de Ettensebaan. We kregen uitleg over de begraafplaats en Generaal Maczek. De leerlingen gingen daarna de begraafplaats op om rond te kijken en een bloemstuk bij een graf naar keuze te leggen.
Het graf van Generaal Maczek, leider van de divisie:

En later in het Pools oorlogsmuseum zagen we zijn foto voorbij komen...
In het museum waren veel interessante spullen tentoongesteld.
Ook de overblijfselen van een Pools vliegtuig, dat rond 2000 in het IJsselmeer was gevonden door een aantal vissers, waren er te zien.
Het vliegtuig werd geborgen en de overledenen konden nog op de Poolse begraafplaats 
begraven worden.
Zij werden samen in één graf geplaatst. Hun namen waren bekend, doordat het vliegtuignummer achterhaald was, en zodoende bekend was wie er in het vliegtuig hadden gezeten.Al met al weer een hele interessante en leerzame dag! Vooral omdat in het gebied rond Caen in Normandië deze Poolse divisie aan land is gegaan.
Wij zullen dat gebied in april gaan bezoeken !
We moeten vooral op dat speciale teken van de divisie van Generaal Maczek letten, want dat zullen we in Normandië ook tegen gaan komen.
Ook de Franse school, Collège Raymond Queneau, houdt de leerlingen en ouders en collega's op de hoogte van hun week in Breda via hun eigen schoolwebsite:


Collège Raymond Queneau ; verslag woensdag
http://queneau.etab.ac-caen.fr/spip.php?article122


Thursday 21-3

 

9.00 at school.

 

9.15 Leave by bus

 

10.00 – 11.30 Excursion  water treatment ; Nieuwveer Prinsenbeek/Breda

 

Lunch: 12.10 - 12.40

 

12.40 – 15.00: To centre of Breda (on foot.)

 

-           historical km

 

15.00: Prinsentuin van Cooth students back to school

to prepare the presentation of the globe:

 

15.30 -16.15

 

French students1 hour later back to school (free shopping in town)

 

Presentation of the globes
 
 
 
Verslag:
 
De ochtend stond in het teken van een bezoek aan de waterzuivering Nieuwveer in Prinsenbeek. De leerlingen en docenten werden rondgeleid en kregen flink wat uitleg over het proces van waterzuivering.
 Het middagprogramma bestond uit een wandeling naar het centrum van Breda. Daar aangekomen, gingen de leerlingen in groepjes de historische kilometer lopen... en dan even uitrusten.Bij terugkomst op school was het tijd om onze globes te presenteren. Die wereldbollen waren door onze leerlingen zelf gemaakt en lieten allerlei aspecten van recyclen, biodiversiteit en duurzaamheid zien.
Onze leerlingen hadden per groepje een onderwerp waarover ze kort iets in het Engels aan de groep vertelden. Dat was best spannend!
De Franse leerlingen en hun docenten luisterden aandachtig naar de presentaties.


 
Tim, Damian en Bart Foesenek

 
Rémon en Iain

 
Rianne en Kim

 
Stan en Mitchel

 
Bo, Maartje, Kaheke en Esther

 
Remco en Bart de Greef

 
Loes, Marcella en Daphne

 
Jesse en Luuk

 
Phylène


Hieronder zie je al onze kanjers met hun wereldbollen:Fantastisch gedaan!

 

 
 
 
 Collège Raymond Queneau ; verslag donderdag:
 
 
 

Friday 22-3

 

9.00 at school
 
9.15 Leave for Nature park Biesbosch:
 
short walk
10.30 – 13.00 electric boat trip Biesbosch
 
Lunch
 
by bus to other location in Biesbosch
 
15.00 uur back to school:
 
school talking about experiences, evaluation week
 
16.00 uur to hostfamily


Verslag:
 
Deze dag stond in het teken van Nationaal park De Biesbosch.
Meneer Postma, meneer van Helden en meneer Wouters waren de begeleidende docenten.
 
De bus vertrok 's ochtends rond half 10. Na een korte wandeling was het tijd voor een rondvaart met een fluisterboot. Deze heeft ook met duurzaamheid te maken, want hij is voorzien van zonnepanelen.
Dus, met de hele club aan boord... 
Onderweg werd er aangelegd voor een wandeling in dit geweldig mooie gebied.

 
 Er werd uitleg gegeven door de gids:

  
 
Na de lunch werd nog een andere locatie bezocht.
 
Jammer dat het zo'n koude dag was, maar dat mocht de pret niet drukken!
 
 
 

Nadat iedereen terug was van het dagje Biesbosch, kon eenieder lekker naar huis om te eten, douchen, relaxen en vervolgens om te kleden en te make-uppen voor het eindfeest.

Meneer Janssen en juf Kivits hebben die middag de week geëvalueerd samen met juf Amélie, juf Nadia en meneer Frèderique.

's Avonds was het Lentefeest, ofwel 'Fête du Printemps'.
Iedereen zag er op zijn best uit en de beentjes konden van de vloer.... 


 
 
Om 23.00 uur was het tijd om naar huis te gaan en de laatste nacht met de Franse 'twins' door te brengen....
 
 
Collège Raymond Queneau ; verslag vrijdag:

 
 
  

Saturday  23-3

 

9.30 at school:  Departure Tessy…….

 


Verslag:


Op zaterdagochtend 23 maart was de week met de Franse gasten weer ten einde!

Rond 9.30 verzamelden ouders, broers en zussen, neef en leerlingen zich aan de Tuinzigtlaan.
In de snijdende kou werd er afscheid genomen van onze buitenlandse gasten. De vermoeidheid was van de gezichten af te lezen. Het was een gewéldige week geweest, maar ook vermoeiend!

Voor een enkeling was het extra vermoeiend, vanwege de grote koffer die naar de bus moest worden gebracht:

 
Oh, Amélie toch!
 
 
Nog gauw wat foto's van PvC gastgezin en gasten:

 
Hugo en Remco


Louis en Stan

 
Baptiste Heudier en Tim

 
Kim en Lisa

 
Alexandre en Mitchel

 
Anthonyn en Damian

 
Franck en Aaron (afwezig i.v.m. werk)

 
Luuk en Alexis

 
Bart en Etienne Laveille

 
Baptiste Tessier, Baptiste Langlais en Rémon

 
Maartje en Claire

 
Pauline, Loes en Sandra

 
Rianne, Victoria en Alison


Ester, Adèle en Océane
 

 
Etienne Leplumey en Jesse

 
Amélie en Bo

 
Noémie, Amandine en Kaheke

 
Daphne en Julie

 
Héloise, Rosie en Phylène

 
Anais, Ophélie en Marcella

 
Bart de Greef en Thibault

 
Jordan, Nolan met meneer Janssen en juf Kivits (Iain was er niet meer)

 
Docenten Breda en Tessy-sur-Vire
"l'équipe de profs"

 
De bus vertrekt.....

 
 
 
Collège Raymond Queneau ; verslag zaterdag:
 
 
 
Rest ons nog om iedereen te bedanken die deze geweldige ervaring voor onze leerlingen en de Franse leerlingen mogelijk hebben gemaakt:
 
- ouders en leerlingen
- collega's Prinsentuin van Cooth
 
Speciale dank gaat uit naar meneer Janssen die met de organisatie van deze week ontzettend veel werk heeft gehad.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Het begint spannend te worden! Het bezoek van de Franse leerlingen aan Prinsentuin van Cooth komt nader!

De spanning is bij onze leerlingen ook al te voelen. Het is nu zeer interessant voor ze om via de chat van de TwinSpace, Facebook, Skype en allerlei andere social media contact te onderhouden met hun Franse leeftijdgenoten....

Ook voor de ouders van onze leerlingen breekt een spannende tijd aan. Er komen straks logées bij jullie in huis. Welke logées precies is nu definitief bekend. Er is weer heel wat over en weer gemaild tussen Breda en Tessy-sur-Vire en de docenten zijn eruit!Gastgezin en gastleerling(en):
Dutch student
French student
Take air mattress along
Take sleeping bag along
There are pets
(allergy?)
Bart Foesenek
 boy
1. Etienne Laveille
yes
yes
Tim Hoendervangers boy
2. Babtiste Heudier
no
no
cat
Mitchel Hollemans
boy
3. Alexandre Cauvin
no
no
Stan Huijbregts
boy
4. Louis Vautier
no
no
dog, cat
Bart de Greef
boy
5. Thibault Meiss
no
no
dog
Damian van de  Sanden
boy
6. Anthonyn Ledoux
no
no
dog
Luuk Smits
Boy
7. Alexis Simon
no
yes
dog, cat
Martijn Dado
boy
8. Franck totain
no
no
dog, cat
Remco Hermans
boy
9. Hugo Joret
no
no
dog, cat
Raymond                Poppelaars
boy
10. Baptiste Langlais
11. Baptiste Tessier
no
no
dog
Jesse Rood
boy
12. Etienne Leplumey
yes
yes
Iain Wels
boy
13. Nolann Thiebot
14. Jordan Coupigny
yes
yes
cat
Daphne Richardson
girl
1. Julie Picot
no
no
Loes Joosten
Girl
2. Pauline Dosso
3. Sandra Auvray
no
no
dog, cat
Marcella Meijvis
Girl
4. Ophélie Rodrigues
5. Anais Tesniere
no
no
dog
Kaheke van de Pas
girl
6. Noémie Desalle
7. Amandine Gesnouin
no
yes
cat
Bo Maas
girl
8. Amélie    Lunel
no
no
dog
Ester de With
girl
9. Adele Lependu
10. Océane Marie
nee
nee
cat
Maartje Reichardt
girl
11. Claire Laville
no
no
Phyèlene Rigault
Girl
12. Héloise Marie
13. Rosie Caron
yes
yes
Kim Sprenkels
girl
14. Lisa Boulay
no
no
dog
Rianne Hofstede
girl
15. Victoria Chanu-Jaasund
16. Alison Billy
no
yes


-          Girls sleeping with girls

-          Boys sleeping with boys

-          14 French boys and 16 French girls


Programma week in Breda:
Program guests from  17-3- 2013 to 23-3- 2013

Sunday
17-3
Monday 18-3
Tuesday
19-3
Wednesday
20-3
Thursday
21-3
Friday
22-3
Saturday  23-3
morning
Departure
Tessy-sur-Vire
9.00
Activities at school, lessons at school:
introduction,
recycling questions
(tour on school).
9.00
Activities at school, lessons at school:
animal care, cooking, flower arrangement, gym.
9.00
Activities at school,
lessons at school:
animal care, cooking,
flower
arrangement, gym.
9.00  at school.
Excursion  water treatment  Nieuwveer
Prinsenbeek/Breda
10.00 – 11.30
9.00  at school,
Nature park Biesbosch:
short walk
10.30 – 13.00 electric boat trip Biesbosch
10.00 at school
 Departure
Lunch: 12.10 - 12.40
Lunch: 12.10 - 12.40
Lunch: 12.10 - 12.40
Lunch:  
12.10 -
12.40
Lunch
afternoon
17.00-20.00  Arrival at Prinsentuin van Cooth Breda.
 
welcome + (showing school by own students.)
no later than 20.00 to hostfamilies
Excursion to
bird care center
Zundert.
Have a walk in nature reserve Pannenhoef.
 Excursion
visit War Museum
Gen. Maczek  +
Polish cemetery.
To Prinsenbeek, agricultural companies:
to cattle farmer Vermunt 
(visit sustainable house area in Etten Leur)
To centre of Breda on foot. 13.15 – 15.00:
-       historical km
 15.00: Prinsentuin van Cooth students back to school to prepare the presentation of the globe:
15.30 -16.15
French students1 hour later back to school (free shopping in town)
by bus to other
Location in Biesbosch
15.00
back to school:
school talking about expiriences, evaluation week
evening
hostfamily
16.15   to hostfamily
16.15  to
hostfamily
16.15  to
hostfamily
16.15  to hostfamily
20.00 - 22.30
Party at school
Parents: 22.00 -22.30
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten