Op donderdag 27 en vrijdag 28 september hebben dhr. Janssen en mevr. Kivits een voorbereidend bezoek gebracht aan Collège Raymond Queneau in het plaatsje Tessy-sur-Vire in Frankrijk.
Meneer Janssen had vorig schooljaar via eTwinning gereageerd op een oproep van de docente Amélie Vuillemin van deze school. Zij had een oproep geplaatst om een partnerschool te zoeken om mee samen te werken aan het project 'Hot Ideas For A Cooler Planet'.
Meneer Janssen heeft toen aangegeven dat wij interesse hebben in het project en een uitwisseling.
Het dorpje Tessy-sur-Vire is een dorpje van ongeveer 1600 inwoners, gelegen in Normandië. Éen van de grotere steden in de buurt is de stad Caen.
Het is een landelijke omgeving met vooral dorpen, vanwaar leerlingen naar de school in Tessy-sur-Vire komen.
Donderdag 27 september:
Op donderdag 27 september om 6 uur 's ochtends begon de reis naar Tessy-sur-Vire. We reden door ons 'platte' Nederland en hoe meer we in de buurt van onze bestemming kwamen, des te heuvelachtiger en landelijker de omgeving werd.
Onderweg:
Onderweg ontvingen we al een telefoontje van juf Vuillemin om te informeren hoe laat we in Tessy-sur-Vire zouden zijn.
Rond 13.15 uur kwamen we aan in Tessy-sur-Vire. We zijn toen naar de school gegaan om juf Vuillemin en haar collega's te ontmoeten.
Collège Raymond Queneau is een kleine school met ongeveer 250 leerlingen. Ze hebben 22 docenten.
Op onze school had meneer van Dorst samen met leerlingen een mooi bloemstuk voor de docenten van de school gemaakt. Ook hadden zij een mooi boeket gemaakt voor juf Vuillemin. De juf was helemaal in haar nopjes met haar boeket, ze vond het fantastisch dat het boeket door onze leerlingen was gemaakt en heeft dat dan ook aan al haar collega's verteld.
Ook hebben we kennisgemaakt met de directeur van de school, dhr. Jm Herout. Hij nam het bloemstuk voor de docenten in ontvangst, nadat hij een brief van onze directeur dhr. van Veen had doorgelezen.
Juf Amélie had nog even les aan een klas, dus wij hadden tijd om de schoollunch te proeven.
Daarna hebben we even wat dingen doorgesproken en toen was het tijd om klas 3A te ontmoeten, de klas die met ons zal uitwisselen. Het is een klas van 29 leerlingen, 13 jongens en 16 meisjes.
Tijdens onze kennismaking met de klas kwam er ook een journaliste langs om een foto te maken voor het plaatselijke krantje. Juf Amélie heeft beloofd om ons een krantje met het artikel erin op te sturen!
De leerlingen van klas 3A hebben al een filmpje gemaakt om ons de school te laten zien. Dat gebeurt door de ogen van een cavia (Engels: Guinea Pig).
De klas zou de volgende ochtend samen met de andere 3e klas een schoonmaak-actie houden in het dorp Tessy-sur-Vire. Meneer Janssen en ik hebben ons toen meteen als vrijwilliger aangemeld om mee te helpen. We zeiden "à demain" tegen de leerlingen en gingen op onderzoek uit in de school. Juf Amélie heeft ons samen met de ICT-docent, die ook mee naar onze school zal komen, de héle school laten zien.
Haar eigen lokaal, met versiering en kaarten uit Europese landen. Ze had deelgenomen aan een project ter ere van de dag van de talen. De bedoeling was om een afgesproken wens in de taal van je eigen land op de kaart te zetten en dan naar alle deelnemende scholen te sturen, dat waren er meer dan 80 !!! (Zelfs vrijdagochtend waren er weer nieuwe kaarten binnengekomen!)
Verschillende andere lokalen:
Ook hebben we de schooltuin bezocht, waar een kleine kas staat, die niet echt goed wordt gebruikt:
De plaatselijke sporthal en de sportvelden, naast de school:
En natuurlijk de docentenkamer met het mededelingenbord waarop wij welkom geheten werden:
(P.S. Zoek de fout!)
De school is erg begaan met het klimaat en duurzaam leven en door de school heen stonden allerlei borden met informatie daarover. Die informatie wordt ook gebruikt voor de lessen.
's Avonds hebben we samen met juf Amélie gegeten bij het bed en breakfast waar we overnachtten en nog lang zitten praten over de plannen voor het project en de uitwisseling.
Vrijdag 28 september:
Vrijdagochtend om 8.30 uur waren we aanwezig op school om mee te helpen met de "Clean the City"-actie. Klas 3A en 3B namen eraan deel alsook de juf die als derde begeleidende docent mee zal komen naar onze school.Er werden hesjes, handschoenen en vuilniszakken uitgedeeld. Die waren gesponsord door een grote supermarktketen die voor een schone leefomgeving wil zorgen. Ook wij hesen ons in onze outfit en dat was natuurlijk een foto-moment samen met juf Vuillemin waard!
De twee klassen gingen ook nog op de foto en daarna trokken we het dorp in, op zoek naar rommel. De leerlingen moesten het afval scheiden; papier, plastic, glas apart en ook nog bekijken of er afval tussen zat dat te recyclen was. Onderweg moesten we nogmaals op de foto voor de journaliste (ik denk dat het wel een erg dik krantje wordt voor die week!).
Tijdens onze strooptocht naar afval, liepen we door een schitterende omgeving. Langs de rivier de Vire, over het dorpsplein, via de kerk weer terug naar school.
Als afsluiting met zijn allen nog met het gevonden afval op de foto en een laatste controle of het afval goed gescheiden is:
De zakken afval werden op een hoop bij elkaar gelegd en zouden later die dag, door het bedrijf dat de hesjes, handschoenen en afvalzakken had gesponsord, worden opgehaald. De leerlingen gingen hun welverdiende pauze houden en moesten daarna weer lessen volgen.
Wij zijn toen naar de docentenkamer gegaan en hebben kennisgemaakt met de Franse docenten.
Na de pauze zijn we in het lokaal van juf Vuillemin aan de slag gegaan met het maken van concrete afspraken over het project "Hot ideas for a cooler planet" en het doorspreken van de programma's voor de week in Breda (17 maart 2013 t/m 23 maart 2013) en de week in Tessy-sur-Vire (7 april 2013 t/m 13 april 2013).
Rond 13.30 uur die middag hebben we afscheid genomen en zijn we weer vertrokken richting Breda.
Al met al hebben we een geweldige ontvangst gehad op Collège Raymond Queneau en troffen we er enthousiaste docenten aan die hard nadenken over het klimaat en duurzaamheid en er ook werk van maken om dit over te brengen op hun leerlingen. Duurzaamheid staat bij ons ook hoog in het vaandel, dus genoeg om met beide scholen aan te werken....
Daniëlle Kivits.